LAHJOITA VANHAT LASISI APUA TARVITSEVILLE TANSANIAAN

Merkittävä osa maailman näköongelmista olisi korjattavissa pelkillä silmälaseilla.

SpecsBlur-400x520

Silmälasien puute saattaa olla merkittävä syy siihen, että lapsi ei opi. Tansaniassa on suuri tarve näönhuoltopalveluille, ja heikko näkö vaikeuttaa paikallisten koulunkäynti- ja työntekomahdollisuuksia. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan 90 % vakavista näköongelmista kärsivistä asuu kehitysmaissa, ja merkittävä osa maailman näköongelmista olisi ajoissa korjattavissa pelkillä silmälaseilla. Silmälasit voivat kuitenkin maksaa usean kuukauden palkan verran, joten hinta on monelle tansanialaiselle este. Kehitysmaissa maaseudulla optikko- ja silmälääkäripalveluita ei usein edes ole tarjolla.

Lahjoitettujen lasien ansiosta tuhansien näköongelmista kärsivien lasten, nuorten, aikuisten ja vanhusten elämä on muuttunut. Valtakunnallinen silmälasikeräys järjestetään nyt yhdeksättä kertaa, ja tähän mennessä jo yli 30 000 tansanialaista on saanut Specsaversin kampanjan kautta apua näköongelmiinsa. Lahjoittamalla laatikon pohjalla lojuvat vanhat silmä- tai aurinkolasisi autat jotakuta saamaan paremman näön ja elämän.

VUODEN 2016 HYVÄNTEKEVÄISYYSMATKA

Vuonna 2016 Specsaversin silmäklinikka pystytettiin Bagamoyon vanhaan satamakaupunkiin, noin 75 kilometriä Tansanian suurimmasta kaupungista Dar es Dalaamista pohjoiseen. Suomalainen optikoista ja avustajista koostunut ryhmä matkasi Tansaniaan joulukuussa mukanaan laatikoittain suomalaisten lahjoittamia silmä- ja aurinkolaseja.

Bagamoyossa ja sen lähialueilla monet paikalliset tarvitsisivat silmälaseja ja näönhuoltopalveluita, mutta koska lasit voivat maksaa monen kuukauden palkan verran, ei suurimmalla osalla paikallisista ole niihin varaa. Lasit ja näöntarkastukset ovatkin erittäin toivottuja, ja tutkimukseen pääsyä odottavien jono oli joka päivä pitkä. Tansanialaisten ystävällisyys ja maltti tekivät koko vapaaehtoisryhmään suuren vaikutuksen.

Sopivan lasiparin löytyminen ei aina ole helppoa: Tansaniassa tarvitaan paljon pieniä pluslaseja, jotka hupenevat lahjoituslaatikosta nopeasti. Suomalaisten lahjoittamista silmä- ja aurinkolaseista on monelle paikalliselle kuitenkin valtavan iso apu.

Hienointa vapaaehtoisten optikkojen mukaan oli saada auttaa lähinäkövaivoista kärsiviä nuoria, joiden opiskelu on oikeasti kiinni siitä, etteivät he näe lukea kunnolla. Bagamoyon klinikalla näitä tapauksia tuli eteen useita.

Hyväntekeväisyysmatkan tuloksena yli tuhat tansanialaista näkee nyt ensimmäistä kertaa elämässään tarkasti. Lahjoituslasien vastaanottajien riemun tulkitsemiseen ei tarvittu yhteistä kieltä.

TIETOJA TANSANIASTA

tansania_map

Tansania on Itä-Afrikassa sijaitseva valtio, jossa asuu noin 48 miljoonaa ihmistä. Tansanian talous on kasvanut huomattavasti viime vuosina, mutta vahvan väestönkasvun takia köyhyydessä elävien määrää on vaikea vähentää. Talouskasvusta huolimatta Tansania kuuluukin maailman vähiten kehittyneisiin maihin, ja noin 30 prosenttia maan ihmisistä elää äärimmäisessä köyhyydessä.

Pääosa Tansanian väestöstä on bantuihin lukeutuvia afrikkalaisia, jotka jakaantuvat yli 120 eri etniseen ryhmään. Tansania on hyvin epätasaisesti asutettu: ilmastoltaan ja maaperältään suotuisat alueet ovat tiheämmin asuttuja, kun taas maaperältään köyhät ja kuivat alueet esimerkiksi maan sisäosissa ovat harvaan asuttuja.

Tansanian kehityshaasteisiin kuuluvat voimakas väestönkasvu, korruptio, ilmastonmuutos sekä puutteellinen infrastruktuuri. Myös epätasainen alueellinen kehitys – erityisesti maaseudun hidas kehittyminen – aiheuttaa kasvulle haasteita.

 

Lähteet:
Ulkoasiainministeriö,
Suomen suurlähetystön maatiedosto: Tansania,
The Heritage Foundation, 2016 Index of Economic Freedom,
World Population Review

Kuvat:
Veikko Kähkönen

TANSANIAN FAKTARUUTU

Pääkaupunki Dodoma
Suurin kaupunki
Dar es-Salaam
Valtiomuoto Tasavalta
Presidentti John Pombe Magufuli
Pääministeri Kassim Majaliwa
Pinta-ala 945 000 km²
Valuutta Tansanian shillinki

#parempinäkö #annahyvännäönkiertää