LAHJOITA VANHAT LASISI APUA TARVITSEVILLE TANSANIAAN

Merkittävä osa maailman näköongelmista olisi korjattavissa pelkillä silmälaseilla.

SpecsBlur-400x520

Silmälasien puute saattaa olla merkittävä syy siihen, että lapsi ei opi. Tansaniassa on suuri tarve näönhuoltopalveluille. Heikko näkö vaikeuttaa paikallisten koulunkäynti- ja työntekomahdollisuuksia. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan 90 % vakavista näköongelmista kärsivistä asuu kehitysmaissa, ja merkittävä osa maailman näköongelmista olisi korjattavissa ajoissa pelkillä silmälaseilla. Silmälasit voivat kuitenkin maksaa usean kuukauden palkan verran, joten hinta on monelle tansanialaiselle este. Kehitysmaissa maaseudulla optikko- ja silmälääkäripalveluita ei usein edes ole tarjolla.

2015-11-30 … 2015–12-04 Goba, Dar es Salaan, Tansania Specsavers Eye Camp Photo: Jaakko Jaskari

Lahjoitettujen lasien ansiosta tuhansien näköongelmista kärsivien lasten, nuorten, aikuisten ja vanhusten elämä on muuttunut. Valtakunnallinen silmälasikeräys järjestetään nyt kahdeksatta kertaa, ja tähän mennessä jo yli 30 000 tansanialaista on saanut Specsaversin kampanjan kautta apua näköongelmiinsa. Lahjoittamalla laatikon pohjalla lojuvat vanhat silmä- tai aurinkolasisi autat jotakuta saamaan paremman näön ja elämän.

VUODEN 2015 HYVÄNTEKEVÄISYYSMATKA

Vuoden 2015 hyväntekeväisyysmatka suuntasi Goban kylään Tansanian suurimman kaupungin Dar es Salaamin esikaupunkialueelle. Suomalainen optikoista ja avustajista koostunut ryhmä matkasi Tansaniaan marras-joulukuun taitteessa mukanaan 2 000 paria suomalaisten lahjoittamia silmä- ja aurinkolaseja.

Gobassa ja sen lähikylissä monet paikalliset tarvitsisivat silmälaseja ja näönhuoltopalveluita, mutta lasien hankkiminen on alueella asuville usein lähestulkoon mahdotonta. Paikalliset, niin aikuiset kuin lapset, ovat usein pluslasien tarpeessa.

2015-11-30 … 2015–12-04 Goba, Dar es Salaan, Tansania Specsavers Eye Camp Photo: Jaakko Jaskari

Suomalainen avustusryhmä otettiin Gobassa hyvin vastaan, ja ryhmän työtä avusti joukko paikallisia tulkkeja sekä muita vapaaehtoisia. Näöntutkimuksiin saapui paikallisia koko yhteisön voimin kaikkialta Goban alueelta. Päivät olivat kiireisiä ja näöntutkimuksia tehtiin päivittäin auringonlaskuun asti.

Ryhmä teki noin 150 näöntarkastusta päivässä ja kaikille reseptin saaneille löydettiin sopivat lasit. Mikäli laseista ei ollut näöntutkimukseen saapuneelle apua tai tutkimuksen yhteydessä havaittiin viitteitä silmäsairauksista, tutkittava ohjattiin paikalla olleen vapaaehtoisen lääkärin luo. Lääkäri määräsi silmätippoja, kirjoitti reseptejä ja ohjasi asiakkaita jatkotutkimuksiin.

Hieman yli viikon mittaisen matkan tuloksena lähes tuhat tansanialaista näkee nyt ensimmäistä kertaa elämässään tarkasti. Lahjoituslasien vastaanottajien riemun tulkitsemiseen ei tarvittu yhteistä kieltä.

TIETOJA TANSANIASTA

tansania_map

Tansania on Itä-Afrikassa sijaitseva valtio, jossa asuu noin 48 miljoonaa ihmistä. Tansanian talous on kasvanut huomattavasti viime vuosina, mutta vahvan väestönkasvun takia köyhyydessä elävien määrää on vaikea vähentää. Talouskasvusta huolimatta Tansania kuuluukin maailman vähiten kehittyneisiin maihin, ja noin 30 prosenttia maan ihmisistä elää äärimmäisessä köyhyydessä.

Pääosa Tansanian väestöstä on bantuihin lukeutuvia afrikkalaisia, jotka jakaantuvat yli 120 eri etniseen ryhmään. Tansania on hyvin epätasaisesti asutettu: ilmastoltaan ja maaperältään suotuisat alueet ovat tiheämmin asuttuja, kun taas maaperältään köyhät ja kuivat alueet esimerkiksi maan sisäosissa ovat harvaan asuttuja.

Tansanian kehityshaasteisiin kuuluvat voimakas väestönkasvu, korruptio, ilmastonmuutos sekä puutteellinen infrastruktuuri. Myös epätasainen alueellinen kehitys – erityisesti maaseudun hidas kehittyminen – aiheuttaa kasvulle haasteita.

 

Lähteet:
Ulkoasiainministeriö,
Suomen suurlähetystön maatiedosto: Tansania,
The Heritage Foundation, 2016 Index of Economic Freedom,
World Population Review

 

TANSANIAN FAKTARUUTU

Pääkaupunki Dodoma
Suurin kaupunki
Dar es-Salaam
Valtiomuoto Tasavalta
Presidentti John Pombe Magufuli
Pääministeri Mizengo Pinda
Pinta-ala 945 000 km²
Valuutta Tansanian shillinki

#parempinäkö #annahyvännäönkiertää